Biljni hamburger na testu u „Mekdonaldsu“ u Danskoj i Švedskoj

Bez autora
Feb 03 2021

Novi biljni „Mekdonaldsov“ hamburger, koji je kompanija najavila u novembru, debitovao je u Danskoj i Švedskoj. Mekplant, kako je nazvan hamburger od proteina biljnog porekla, biće testiran u ovim skandinavskim zemljama, a ako se bude dobro pokazao ići će i na druga tržišta.

Mekplant (McPlant), novi „Mekdonaldsov“ hamburger sadrži paštetu napravljenu od proteina iz graška i pirinča, koja je razvijena u saradnji sa kompanijom „Bijond mit“ (Beyond Meat), prenosi portal The Verge.

Period tokom kojeg Danci i Šveđani imaju priliku da probaju bezmesni hamburger započeo je u januaru i trajaće do 15. marta u Švedskoj, odnosno 12. aprila u Danskoj.

Skandinavski uspeh hamburgera od biljnih proteina detaljno će se analizirati pre nego što se Mekplant potencijalno plasira na druga tržišta.

Ovaj nesvakidašnji hamburger priprema se na istom roštilju kao i pljeskavice od govedine, pa tehnički nije veganski (niti vegetarijanski).

Bez obzira na to, u saopštenju za medije švedskog ogranka čuvenog lanca brze hrane, Mekplant je predstavljen kao najnovija opcija za fleksitarijance – one koji se uglavnom hrane vegetarijanski, ali ipak iz ishrane nisu potpuno izbacili meso.

„Mekdonalds“ i kompanija „Bijond mit“ sarađivali su na sličnom projektu u Kanadi.

„Iako će 'Mekdonalds' nabavljati hamburgere za Mekplant za poslednju fazu testiranja preko 'Bijond mita', nije precizirano da li će oni biti dobavljači i u budućnosti“, piše Blumberg.

Mekplant je najnoviji proizvod u nizu sličnih bezmesnih koje kompanije brze hrane ispituju.

Poslednjih godina, „Burger king“, „Starbaks“, KFC i drugi, svojim kupcima nudili su u okviru test-perioda različite proizvode kompanije „Bijond mit“ ili konkurentske firme „Imposibl fuds“ (Impossible Foods).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik