Novi biljni „Mekdonaldsov“ hamburger, koji je kompanija najavila u novembru, debitovao je u Danskoj i Švedskoj. Mekplant, kako je nazvan hamburger od proteina biljnog porekla, biće testiran u ovim skandinavskim zemljama, a ako se bude dobro pokazao ići će i na druga tržišta.
Mekplant (McPlant), novi „Mekdonaldsov“ hamburger sadrži paštetu napravljenu od proteina iz graška i pirinča, koja je razvijena u saradnji sa kompanijom „Bijond mit“ (Beyond Meat), prenosi portal The Verge.
Period tokom kojeg Danci i Šveđani imaju priliku da probaju bezmesni hamburger započeo je u januaru i trajaće do 15. marta u Švedskoj, odnosno 12. aprila u Danskoj.
Skandinavski uspeh hamburgera od biljnih proteina detaljno će se analizirati pre nego što se Mekplant potencijalno plasira na druga tržišta.
Ovaj nesvakidašnji hamburger priprema se na istom roštilju kao i pljeskavice od govedine, pa tehnički nije veganski (niti vegetarijanski).
Bez obzira na to, u saopštenju za medije švedskog ogranka čuvenog lanca brze hrane, Mekplant je predstavljen kao najnovija opcija za fleksitarijance – one koji se uglavnom hrane vegetarijanski, ali ipak iz ishrane nisu potpuno izbacili meso.
„Mekdonalds“ i kompanija „Bijond mit“ sarađivali su na sličnom projektu u Kanadi.
„Iako će 'Mekdonalds' nabavljati hamburgere za Mekplant za poslednju fazu testiranja preko 'Bijond mita', nije precizirano da li će oni biti dobavljači i u budućnosti“, piše Blumberg.
Mekplant je najnoviji proizvod u nizu sličnih bezmesnih koje kompanije brze hrane ispituju.
Poslednjih godina, „Burger king“, „Starbaks“, KFC i drugi, svojim kupcima nudili su u okviru test-perioda različite proizvode kompanije „Bijond mit“ ili konkurentske firme „Imposibl fuds“ (Impossible Foods).